
Przyprawy jednorodne
Przyprawy o jednorodnym składzie.
Mogą występować jako owoc naturalny jak również w postaci zmielonej, obrobionej (np. prażonej, ciętej).
Najpopularniejszymi są np: cynamon, czosnek granulowany, gałka muszkatołowa, gorczyca, imbir, jałowiec, kminek, kurkuma, liść laurowy, papryka ostra/słodka, pieprz, ziele angielskie.
Mieszanki przypraw
Powstałe w wyniku odpowiedniego połączenia różnych składników.
Popularnymi mieszankami są np : curry, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie, częste łączenie suszonych pomidorów z chili i oregano lub z bazylią i czosnkiem.
Coraz większą popularność zdobywają takie mieszanki jak: przyprawy do gyrosa, przyprawy grillowe, przyprawy do wszelkich rodzajów mięs, przyprawy do ryb.
Jelita wieprzowe
Kaliber 24/26 oraz 26/28 – najczęściej stosowane do produkcji kiełbasy białej cienkiej.
Kaliber 26/28 oraz 28/30 – najczęściej stosowany do produkcji kiełbasy: śląskiej, toruńskiej.
Kaliber 28/30 oraz grubszy – najczęściej stosowany do produkcji krupnioka / kaszanki.
Jelita baranie oraz kozie
Używane do produkcji frankfuterek i kabanosów.
Jelita wołowe
Najczęściej używane do produkcji pasztetowej.
Osłonki białkowe
Stosowane do produkcji kiełbasy krakowskiej, żywieckiej, itp.
Osłonki poliamidowe
Stosowane do produkcji pasztetów, salcesonów, mielonek.
Pozostały asortyment
Sól peklująca
Służy do konserwowania mięsa, znacząco ogranicza rozwój bakterii w mięsie oraz jednocześnie ogranicza nadmiar wody.
Zrębki wędzarnicze buk/olcha
Odpowiednio kalibrowane oraz wysuszone cięte kawałki pochodzące z drzew liściastych. Zrębki te wytwarzają dym nadając aromat oraz powodując zabarwienie złocistożółte / ciemnożółte. Szczególnie polecane do wędzenia wieprzowiny oraz ryb.
Siatki i sznurki wędzarnicze
Przeznaczone do wędzenia, Mięso umieszczone w siatce jest odpowiednio ściśnięte, a po uwędzeniu dodatkowo nadaje estetyczny wygląd.
Foremki aluminiowe
Wykorzystywane do pieczenia pasztetów, a także wszelkich rodzajów zapiekanek: makaronowych, mięsnych, warzywnych.
Szpilki/floki
Używane do wiązania jelit wypełnionych farszem.